Η πανδημία που βιώνουμε στις μέρες μας έφερε στη ζωή όλων μια νέα πραγματικότητα και μερικούς νέους όρους. Η λεγόμενη Maskne είναι η ακμή που δημιουργείται εξαιτίας της χρήσης μάσκας για πολλές ώρες μέσα στην καθημερινότητα όλων. Η συγκεκριμένη ακμή είναι ένα είδος ακμής που εμφανίζεται στα σημεία που ακουμπά η μάσκα προστασίας και ολοένα απασχολεί όλο και πιο πολύ μικρούς και μεγάλους.
Για ποιο λόγο βγάζουμε σπυράκια όταν φοράμε μάσκα και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Εδώ θα τα δούμε αναλυτικά!
Τι είναι το λεγόμενο Maskne και γιατί δημιουργείται;
Η χρήση μάσκα στο πρόσωπο δημιουργεί σπυράκια στη περιοχή που καλύπτει το πρόσωπο και στις μέρες μας ονομάζεται maskne. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί η περιοχή αυτή δεν οξυγονώνεται και δημιουργείται ένα υγρό περιβάλλον που προκαλεί το φράξιμο των πόρων της επιδερμίδας του προσώπου. Επίσης, η τριβή που υπάρχει ιδιαίτερα με τις υφασμάτινες μάσκες στο πρόσωπο είναι άλλη μια αιτία παρουσίασης «Maskne». Ακόμα πιο πολύ επιβαρύνεται η επιδερμίδα όταν οι κοπέλες και κυρίες είναι βαμμένες γιατί όπως αναφέραμε υπάρχει τριβή, μακιγιάζ και έλλειψη οξυγόνου.
Και τέλος, σε πολύ μικρό ποσοστό η φροντίδα κάτω από τη μάσκα είναι πλημμελής γιατί όπως αναφέραμε με τη χρήση μάσκας δεν φαίνεται καθόλου η περιοχή.
Περιστοματική ακμή
Το συγκεκριμένο είδος ακμής δηλαδή να εμφανίζονται σπυράκια γύρω από το στόμα σίγουρα θα το έχεις συναντήσει γύρω σου ή και στον εαυτό σου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το συγκεκριμένο είδος ακμής οφείλεται σε ορμονικά αίτια αλλά και σε κάποιες μηχανικές αιτίες κακοποίησης δέρματος.
Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της περιστοματικής ακμής;
Ένας πολύ βασικός λόγος είναι τα γένια του συντρόφου, επειδή «τρυπάνε» το δέρμα, το τραυματίζουν με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπές σε μολύνσεις. Να τονίσουμε πως τα γένια έχουν από μόνα τους μικρόβια θα το παρομοιάζαμε με ένα συνεχόμενο μηχανικό peeling, ή σαν να παίρνεις μια βούρτσα και να τρίβεσαι συνέχεια!
Επίσης, θα σου πούμε κάτι που θα σου φανεί περίεργο αλλά είναι αληθινό. Το συνεχόμενο ή το επίμονο πλύσιμο των δοντιών είναι άλλος ένας λόγος εμφάνισης της συγκεκριμένης ακμής. Οι οδοντόκρεμες έχουν μέσα φθόριο το οποίο είναι ένας χημικός παράγοντας που θα το παρομοιάζαμε σαν να κάνει κανείς συνεχώς peeling. Μεγάλη προσοχή, η οδοντόκρεμα να μη κατεβαίνει και να φτάνει στο πηγούνι. Και τέλος, μια άλλη αιτία εμφάνισης της είναι ότι ασυναίσθητα πιάνουμε – ακουμπάμε το πηγούνι καθώς σκεπτόμαστε.
Αν μαζί με όλα αυτά προστεθεί και η μάσκα τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο.
Πως να προστατεύσω την επιδερμίδα μου καθημερινά;
Δυστυχώς, για τη μάσκα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Όμως, η φροντίδα της επιδερμίδας είναι κάτι εφικτό. Θα σου λέγαμε να σταματήσεις εντελώς το μακιγιάζ όμως ξέρουμε πως θα δυσκολευτείς οπότε καλό θα ήταν να περιορίσεις τη χρήση μακιγιάζ στην επιδερμίδα σου. Τι νόημα άλλωστε έχει αν στην εργασία σου φοράς από πάνω τη μάσκα οπότε δεν υπάρχει λόγος να φοράς makeup. Κάτι άλλο που θα σου προτείναμε είναι να επιλέξεις μια κρέμα η οποία να είναι σμηγματορυθμιστική, ανεξάρτητα από το τύπο δέρματος σου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο υγρό περιβάλλον που δημιουργείται λόγω της μάσκας υπερεκκρίνεται σμήγμα. Άρα, σε περίπτωση που χρησιμοποιείς τέτοιου είδους κρέμα την ώρα που φοράς τη μάσκα για πολλές ώρες θα είσαι καλυμμένη και προστατευμένη πλήρως.
Όσον αφορά την αντηλιακή κρέμα αυτό πάντα εξαρτάται από το πόσες ώρες και πού φοράς μάσκα. Όλοι γνωρίζουμε πως την αντηλιακή κρέμα υποχρεωτικά τη φοράμε σε όλο το πρόσωπο, εκτός και αν θα φοράμε τη μάσκα όλες τις ώρες ακόμη και έξω στον δρόμο.
Θα σου δώσουμε και ένα μικρό αλλά θαυματουργό Tip για να μειώσεις στο ελάχιστο την έκκριση σμήγματος. Ποιο είναι αυτό; Θα σου προτείναμε να εξοπλιστείς με ένα μικρό micellaire. Το micellaire είναι ειδικά νεράκια καθαρισμού. Αν έχει αυτό και λίγα βαμβάκια τότε μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις μια συγκεκριμένη στιγμή της ημέρα που γίνεται το λεγόμενο σμηγματοροϊκό peak.
Πως θα καταλάβεις ότι είναι η κατάλληλη ώρα για να κάνεις το γρήγορο αυτό καθαρισμό; Είναι η στιγμή που αρχίζεις να γυαλίζει. Συνήθως αν πχ έχεις ξυπνήσει περίπου στις 8.00 αυτό γίνεται περίπου στη 13.00. Σε περίπτωση που παλιότερα ήσουν βαμμένη συνήθως έκανες ένα ταμπονάρισμα με πούδρα. Όμως από τη στιγμή που φοράς μάσκα αυτό που πρέπει να κάνεις είναι ένα refresh του δέρματός με micellaire για να ανανεώσεις την σμηγματορυθμιστική κρέμα.
Τέλος αλλά πολύ σημαντικό είναι να επιλέγεις πιο όξινα προϊόντα
Η επιδερμίδα για να είναι υγιής θα πρέπει να έχει ελαφρώς όξινο περιβάλλον όμως με το υγρό περιβάλλον που δημιουργεί η χρήση της μάσκας κάνει την επιδερμίδα πιο αλκαλική. Για αυτό το λόγο σου συστήνουμε να επιλέγεις πιο όξινα προϊόντα πχ. μια λοσιόν με AHA, η οποία είναι όξινη αλλά και κάνει μικροαπολέπιση στην επιδερμίδα απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και επιτρέπει στους πόρους να αναπνέουν όσο πιο ελεύθερα γίνεται.