Είναι αλήθεια πως αυτές οι 4 έως και 7 ημέρες ,σε κάποιες γυναίκες ,του μήνα είναι όντως δύσκολες. Για τις περισσότερες γυναίκες η έμμηνος ρύση είναι μείον 5 μέρες αποχή από κάθε δραστηριότητα ,πολλές φορές κι από κάθε αίσθημα ξενοιασιάς και χαλάρωσης.
Στο άκουσμα και μόνο της λέξης “άσκηση” ή “προπόνηση” , η άρνηση είναι το μοναδικό συναίσθημα και ένα τρανταχτό “όχι” βγαίνει να φρενάρει κάθε είδους δραστηριότητας. Γνωρίζουμε πως ειδικά τις πρώτες μέρες της περιόδου είναι δύσκολα να ασκηθείς όμως και το να χαλαρώσεις στο κρεβατάκι σου με την κουβερτούλα μόνο χαλάρωση δε θα σου προσφέρει καθώς θα κάνει πιο έντονη τη σκέψη και το αίσθημα του πόνου αλλά και τις πείνας ενώ λόγω ορμονών τα νεύρα θα γίνουν ακόμη πιο έντονα.
Τι συμβαίνει αλήθεια στο σώμα μας κατά τη φάση της περιόδου;
• Αυξάνεται η μάζα του σώματος πριν την έμμηνο ρύση
• Αύξηση του μεγέθους των μαστών , υπεραιμία και πόνο στην περιοχή
• Αύξηση της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης (πράγμα που θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για άσκηση)
• Υπερκινητικότητα ή το αντίθετο, υπερβολική νοχελικότητα
• Μείωση χρόνου ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων
• Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό
• Μεταβολή στις τιμές του αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνης και των ερυθροκυττάρων που σχετίζονται με τη ροή του αίματος. Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία λόγω απώλειας ερυθροκυττάρων
Σε κάθε γυναίκα ,βέβαια , αυτή η περίοδος είναι ξεχωριστή και ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά!
Μπορώ να ασκούμαι κατά τη διάρκεια της περιόδου;
Η εμμηνοριακή ροή επηρεάζεται από την τακτική άσκηση και την υγιεινή διατροφή, εννοώντας φυσικά θετικά! Μια γυναίκα που γυμνάζεται συστηματικά και προσέχει τη διατροφή της θα έχει ελαφρύτερη ροή και λιγότερα οιστρογόνα.
Οποιαδήποτε άσκηση είναι καλύτερη από την αδράνεια!
Τι μπορεί όμως να σε ανακουφίσει από τον πόνο;
Μια προπόνηση υψηλής έντασης!
Η άσκηση υψηλής έντασης και η αερόβια άσκηση μεγάλης διάρκειας κάνουν τον οργανισμό σου να απελευθερώνει περισσότερες ενδορφίνες στον εγκέφαλο, τις γνωστές σε όλους ορμόνες τις χαράς. Αυτές οι μαγικές ορμόνες απαλλάσσουν τον οργανισμό μας από τις προσταγλανίδες ,τις χημικές ουσίες που παράγονται κατά την περίοδο και είναι αυτές που προκαλούν συσπάσεις, φλεγμονές, πόνο ακόμη και πυρετό.
Υποφέρω όμως γιατρέ μου…δε μπορώ ούτε μέτρο να περπατήσω…τι να κάνω;
Συμβουλέψου τον γυμναστή ή τη γυμνάστριά σου που να έχει στην κατοχή της εξειδίκευση στο Pilates ή τη Yoga καθώς οι δύο αυτές μέθοδοι έχουν συγκεκριμένο ασκησιολόγιο για την ανακούφιση των πόνων της περιόδου και αποτελούν μια πιο ήπια μορφή άσκησης.
Σε μια άλλη ζωή θα ήμουνα γοργόνα…! Να μπω στο νερό όταν έχω περίοδο;
Δεν υπάρχει αντένδειξη πως επηρεάζεται η έμμηνος ρύση από τις κολυμβητικές δραστηριότητες είτε στην πισίνα είτε στη θάλασσα. Ο προβληματισμός των γυναικών για το να μην μπουν στο νερό τις μέρες αυτές αποτελεί καθαρά ένα κοινωνικό και ψυχολογικό δικό τους φαινόμενο και είναι δική τους προσωπική επιλογή η αποχή από την προπόνηση νερού.
Συμπέρασμα:
Η έμμηνος ρύση δεν αποτελεί εμπόδιο στην προπονητική δραστηριότητα μιας γυναίκας ενώ σύμφωνα με ιατρικές μελέτες περίοδος δε θα πρέπει να σημαίνει και διακοπή της άσκησης. Η αποχή από την άσκηση την περίοδο αυτή οφείλεται καθαρά σε προσωπικούς, βιολογικούς, ψυχολογικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες μιας γυναίκας.
Υπάρχει πιθανότητα μια γυναίκα να εμφανίσει μείωση της απόδοσης στην άσκηση κατά την περίοδο που συνήθως οφείλεται στην πτώση του σιδήρου τις ημέρες αυτές.
Γι’ αυτό λοιπόν … κορίτσια αφήστε τα νεύρα και τον πόνο στην άκρη λέγοντας ένα μεγάλο “ναι” στην άσκηση!
Χριστίνα Βασιλειάδου
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού