Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποφέρουν από πόνο στη μέση , στο πόδι ,στο χέρι ακόμη και στο λαιμό και αιτία δεν είναι άλλη από μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αποτελεί στις μέρες μας μια κοινή αιτία πόνου που ωθεί τους περισσότερους να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή το αντίθετο να τους παρακινούν να ξεκινήσουν την άσκηση που είναι και το πιο σωστό όταν έχει περάσει η οξεία φάση.
Συμπτώματα:
Η τοποθεσία της κήλης ενός ασθενή είναι και αυτή που θα καθορίσει τα συμπτώματα που θα έχει ο καθένας. Μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι ικανή να πιέσει νεύρο της σπονδυλικής μας στήλης και να προκαλέσει πόνο στο πόδι (τη λεγόμενη ισχιαλγία) , στο χέρι, στη μέση. Άλλα συμπτώματα είναι και το πιθανό μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα καθώς και η μυϊκή αδυναμία ή πιθανές αλλαγές αίσθησης.
Να τονίσουμε εδώ πως περίπου το 20% του πληθυσμού υποφέρει από πόνο στη μέση , κάτι που αποτελεί μια κοινή μορφή πόνου χωρίς βέβαια να είναι πάντα αποτέλεσμα αυτό μιας κήλης.
Από τί προκαλείται:
Συνήθως ο άνθρωπος που έχει κήλη δε θυμάται κάποιο συμβάν ή κάποια δραστηριότητα που να προκάλεσε την ενεργοποίηση των συμπτωμάτων της. Το πιο απλό και σύνηθες αίτιο είναι η συνεχής καταπόνηση και η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων στην καθημερινότητα ή σε κάποια δραστηριότητα.
Διάγνωση:
Το πρώτο και πιο σημαντικό που θα χρειαστεί να γίνει είναι εξακρίβωση της τοποθεσίας της κήλης κάτι στο οποίο θα σε βοηθήσει μόνο ο γιατρό σου που πιθανόν να σου συστήσει κάποια ακτινογραφία ή μαγνητική ή αξονική. Συνήθως , η ιδανική εξέταση και αυτή που προτείνεται από τους γιατρούς είναι η μαγνητική τομογραφία (ΜRI). Λιγότερο συνηθισμένη η αξονική τομογραφία και ακόμη πιο σπάνια η ακτινογραφία που συνήθως δε φαίνεται η κήλη καθώς αποτελείται από μη οστικό υλικό. Σε κάποιες περιπτώσεις συνίσταται και η μελέτη νευρικής αγωγιμότητας αλλά και η EMG.
Μετά το πέρας της διάγνωσης και έχοντας αποκλείσει άλλα αίτια συμπτωμάτων , η επίλυση του προβλήματος έρχεται σε περίπου 2- 3 μήνες, όπως έχει αποδειχθεί στο 60% και περισσότερο των περιπτώσεων.
Τί αθλητικές δραστηριότητες να κάνω;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν για την αθλητική
δραστηριότητα ενός ασκούμενου με κήλη. Μερικοί από αυτούς είναι η τοποθεσία της κήλης, αν είναι οπίσθια ή εμπρόσθια, η καθημερινότητα του ατόμου , η καταπόνηση κτλ.
Οποιαδήποτε σωματική άσκηση που χρησιμοποιείται σε θεραπευτική μορφή είναι κάτι που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της περιοχής που επηρεάζεται. Είναι σημαντικό να δοθεί βάση στη λειτουργική ανικανότητα του τραύματος πράγμα που σημαίνει πως το πρόγραμμα λειτουργικής αποκατάστασης θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο και έχοντας πάντα στο νου την τοποθεσία και τον τύπο της κήλης καθώς επίσης και πλήρη συνεργασία με το γιατρό του ασκούμενου που έκανε τη διάγνωση.
Μεγάλη βάση θα πρέπει να δοθεί στην ορθοσωμία του ατόμου καθώς επίσης και στην ενδυνάμωση των μυών αλλά ακόμη περισσότερο στο εύρος κίνησης των αρθρώσεων.
Στόχος είναι η καλύτερη κίνηση και λειτουργικότητα του ατόμου αποφεύγοντας ο ‘τι
προκαλεί πόνο και πάντα στα όρια του σώματος του κάθε ασκούμενου.
Οι μέθοδοι του Pilates αλλά και της Yoga είναι ιδανικές για την ενδυνάμωση των μυών ,τη σταθεροποίησής τους (πράγμα βασικό για τη στήριξη του σώματος) αλλά και την εξέλιξη του εύρους κίνησης και ελαστικότητάς τους. Η αεροβική άσκηση , οι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης , ανάπτυξης και ευελιξίας επίσης θα είναι αποτελεσματικές μέθοδοι θέτοντας όμως τα κατάλληλα όρια βάση του σώματος του καθενός και πάντα με αυστηρότητα στην σωστή εκτέλεσή τους καθώς μια λάθος κίνηση μπορεί να κοστίσει!
Καλό θα ήταν να αποφύγεις άλματα, κραδασμούς καθώς και υπερβολικά βάρη που αρχικά μέχρι να σταθεροποιηθούν οι μύες σου υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν πόνο.
Θα ήταν σοφό να συμβουλευτείς έναν γυμναστή ή γυμνάστρια με γνώση στο αντικείμενο που θα σου βγάλει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα στα μέτρα σου και σε συνεννόηση με τον θεράπων ιατρό έτσι ώστε να επανέλθεις στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό!
Βιβλιογραφία
El Barzouhi A, Verwoerd AJH, Peul WC, et al. Prognostic value of magnetic resonance imaging findings in patients with sciatica.J Neurosurg Spine. 2016;24(6):978–985.
Svensson GL et al. A structured physiotherapy treatment model can provide rapid relief to patients who qualify for lumbar disc surgery: A prospective cohort study J Rehabil Med 2014; 46: 233–240.
Iwamoto J et al. Return to play after conservative treatment in athletes with symptomatic lumbar disc herniation: a practice-based observational study.Open Access J Sports Med. 2011; 2: 25–31.
Χριστίνα Βασιλειάδου
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού