Πολλές φορές ακόμα και όταν γυμναζόμαστε μικρές αλλαγές ή πιθανότατα και λάθη μπορούν να αυξήσουν το βάρος μας, να βλέπουμε τη ζυγαριά να παραμένει στα ίδια κιλά ή και παραπάνω. Ασκούμαι και ιδρώνω δε σημαίνει απαραίτητα πως χάνω βάρος…αυτό θα συμβεί υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Ποια είναι τα λάθη που μπορούν να μας μπλοκάρουν τη προσπάθεια μας ή ακόμα και όταν προσπαθούμε να μη βλέπουμε διαφορά στη ζυγαριά;
1. Αύξηση βάρους λόγω αύξησης μυϊκής μάζας
Όταν ξεκινάμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι λογικό και απόλυτα φυσιολογικό να μη βλέπουμε κάποια μεταβολή στη ζυγαριά μας. Αυτή είναι μια καλή αλλαγή που συμβαίνει στο βάρος μας καθώς ξεκινώντας την άσκηση η μυϊκή μας μάζα αυξάνεται και παίρνει τη θέση λίπους. Για να γίνει πιο σαφές αυτό θα σου πω πως ένα κιλό λίπους είναι μια ακανόνιστη μαλακή μάζα σαν ένα ζυμάρι που δεν έχει δουλευτεί ποτέ.
Αντίθετα ένα κιλό μυϊκής μάζας είναι πιο μικρό σε όγκο από ότι ένα κιλό λίπους πιο καλοσχηματισμένο και σφιχτό. Έτσι μπορεί 2 άνθρωποι να ζυγίζουν τα ίδια κιλά και ο ένας να φαίνεται πιο αδύνατος από τον άλλο επειδή έχει αυξημένη μυϊκή μάζα.
2. Κακή διατροφή και χωρίς πρόγραμμα
Ποιος από εμάς δεν έχει σκεφτεί πως τώρα που γυμνάζεται μπορεί να κάνει διατροφικές ατασθαλίες και να τρώει περισσότερο; Το ότι γυμναζόμαστε δε σημαίνει ότι μπορούμε να τρώμε ότι θέλουμε και όποτε θέλουμε. Οι μύες μας αποτελούν τους εργάτες μας και αυτοί χρειάζονται καλά καύσιμα για να μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν για εμάς και να δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι πως η ζάχαρη, οι επεξεργασμένες τροφές και οτιδήποτε λιπαρό δε θα βοηθήσουν τους μύες μας να αποκατασταθούν και να δουλέψουν σωστά στην επόμενη προπόνηση. Αντίθετα θα τους ρουφήξουν ενέργεια θα αισθάνονται κουρασμένοι με αποτέλεσμα να αυξηθεί το λίπος και το βάρος μας. Η γυμναστική δε σε παχαίνει αλλά το πως θα αντιμετωπίζεις εσύ το τι θερμίδες καις και πόσες, πότε και τι προσλαμβάνεις.
3. Φλεγμονές και Κατακρατήσεις
Ξεκίνησες γυμναστική και αποφάσισες να τα δώσεις όλα…Θες να χάσεις βάρος εδώ και τώρα και προπονήσε για πολλές ώρες ή σε πολύ έντονους ρυθμούς με βάση τη καθημερινότητα σου. Το αποτέλεσμα; Να μη δίνεις το χρόνο στο σώμα σου να ξεκουραστεί, να του δημιουργήσεις φλεγμονές και κατακράτηση υγρών. Αν ήσουν άρρωστος θα έπαιρνες όλο το μπουκάλι με το σιρόπι σε μια φορά; Όχι, θα το έκανες λίγο λίγο και θα έδινες το χρόνο στο σώμα σου να ανακάμψει. Άρα πριν μπεις στη διαδικασία να κάνεις μαραθώνιες προπονήσεις σκέψου μαζί και με το γυμναστή σου ένα προπονητικό πλάνο που θα είναι αποδοτικό, θα σου ταιριάζει και δε θα σε κουράζει.
Ιδανικές επιλογές για την αντιμετώπιση των φλεγμονών, κατακρατήσεων και γενικότερα την αποκατάσταση σου πέρα από τις διατάσεις και τη καλή προθέρμανση είναι : η κρυοσάουνα, το αθλητικό μασάζ και το λεμφικό μασάζ.
Μετά από όλα αυτά πιστεύεις ότι η γυμναστική σε παχαίνει;
Χριστίνα Βασιλειάδου
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού